Diplomata s-a exprimat în cursul unei dezbateri a Consiliului de Securitate al ONU, prezidată de ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, asupra mijloacelor de contracarare a propagandei extremiste. Egiptul asigură în luna mai preşedinţia prin rotaţie a Consiliului.

„Obiectivul nostru comun de a lupta împotriva ideologiei teroriste nu trebuie niciodată folosit ca o scuză pentru eliminarea opoziţiei politice", a afirmat Samantha Power, fără să facă vreo referinţă explicită la Egipt.

„Acţiunea în justiţie este un instrument esenţial al luptei (contra grupării Statul Islamic), dar nu trebuie agitată ca un băţ împotriva celor care exprimă opinii nepopulare sau critică autorităţile", a mai declarat ambasadoarea.

În special, a adăugat Samantha Power, „a închide jurnalişti, a condamna la moarte reporteri, a trata mass-media ca un duşman al statului este total neproductiv". Presa, a explicat ea, „este un aliat când este vorba despre a spune adevărul în privinţa grupărilor teroriste".

Sameh Shoukry nu a intervenit pe această temă în cursul şedinţei, dar, întrebat ulterior de jurnalişti, el a afirmat că declaraţiile respective „nu au fost îndreptate împotriva Egiptului" şi că ambasadoarea americană „s-a exprimat în mod foarte general".

El a subliniat că trebuie totuşi „separate subiectele pentru a nu se pierde mesajul" pe care Consiliul înţelege să îl adreseze privind extremismul. „Este important", a insistat el, „să se păstreze direcţia, să se transmită un mesaj clar şi să nu se amestece lupta contra terorismului cu alte chestiuni".

Ministrul a mai afirmat că guvernul egiptean „respectă libertatea de exprimare şi libertatea presei" şi a negat că ar fi avut loc arestări arbitrare ale unor jurnalişti.

Sindicatul jurnaliştilor din Egipt a denunţat un „recul" al libertăţii presei în ţară, acuzând puterea că se află „în război împotriva jurnalismului", după arestarea la 1 mai a doi reporteri la sediul organizaţiei.

Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, este acuzat frecvent de către apărătorii drepturilor omului că a instaurat un regim ultra-autoritar care reprimă violent orice opoziţie după ce l-a destituit în 2013 pe predecesorul său islamist Mohamed Morsi.