Bombardamentele artileriei au vizat zona din apropiere de Kilis, la nord de oraşul sirian Alep, ca urmare a unor informaţii potrivit cărora militanţii pregăteau atentate, au precizat sursele.

Loviturile aeriene au distrus o clădire de două etaje folosită de către militanţi ca bază, împreună cu 11 poziţii defensive fortificate. Operaţiunile Turciei şi ale coaliţiei au vizat o zonă de circa 10 km la sud de graniţa turcă.

Forţele armate turce şi-au intensificat atacurile împotriva Statului Islamic în Siria în ultimele săptămâni după ce rachete trase în mod repetat de gruparea jihadistă au căzut în Kilis, atacurile părând a fi deliberate. Peste zece rachete au lovit oraşul numai săptămâna trecută.

Focuri de armă şi explozii sporadice dinspre frontieră au putut fi auzite miercuri de pe o colină din Kilis, unde se află peste 100.000 de refugiaţi sirieni.

Turcia, ţară membră a NATO, a fost iniţial un partener reticent în cadrul coaliţiei, condusă de SUA, ce luptă împotriva Statului Islamic, şi a fost criticată în etapele de început ale războiului din Siria pentru că nu i-a oprit pe combatanţii străini care tranzitau graniţele sale pentru a se alătura organizaţiei jihadiste. Dar ea a fost ţinta mai multor atacuri cu bombă comise de organizaţia radicală, inclusiv două atentate sinucigaşe la Istanbul în acest an. Aceste atacuri au vizat turişti străini, fiind ucise în total 16 persoane, în majoritate germani şi israelieni.

Miercuri, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că forţele armate ale Turciei au ucis 3.000 de combatanţi ai Statului Islamic în Siria şi Irak, unde militari turci antrenează forţele locale pentru a lupta împotriva insurgenţilor, fără să indice perioada de timp când au fost ucişi.