Amir Hekmati, fost soldat din cadrul puşcaşilor marini, având dublă cetăţenie americană şi iraniană, a fost eliberat pe 16 ianuarie de Teheran după patru ani şi jumătate de detenţie, cu alţi trei deţinuţi, între care corespondentul Washington Post, Jason Rezaian. SUA au graţiat în schimb şapte deţinuţi iranieni şi au retras acuzaţiile în cazul altor 14.

Eliberarea a survenit cu câteva ore înainte ca marile puteri să convină cu Teheranul asupra punerii în aplicare a acordului încheiat în iulie privind programul nuclear iranian.

În procedura judiciară intentată luni la Washington, Amir Hekmati cere compensaţii pentru „relele tratamente prelungite şi continue" pe care le-a suferit în timpul detenţiei. Puşcaşul marin, în vârstă de 32 de ani, a fost bătut la tălpi, lovit cu un baston electric în zona rinichilor, forţat să rămână în poziţii epuizante timp de câteva ore şi lovit cu bastoane, potrivit reclamaţiei depuse.

Fostul soldat se afla în vizită la apropiaţi la Teheran, în august 2011, în momentul arestării. El a fost apoi constrâns să mărturisească că este spion CIA, condamnat la moarte, după care pedeapsa i-a fost redusă la 10 ani de închisoare.

El a mai declarat că a fost victima şi a altor rele tratamente, cum ar menţinerea luminii în timpul nopţii.

Tratamentul aplicat de puterea şiită în cazul lui Amir Hekmati „a fost total dispreţuitor", a declarat într-un comunicat avocatul sau, Scott Gilbert, denunţând „acuzaţiile false" ale justiţiei iraniene. Amir Hekmati a fost în US Marines din 2001 până în 2005 ca soldat de infanterie şi traducător.