Iniţial, Michel Sapin a declarat că relatările din cartea „L'Elysée Off”, scrisă de două ziariste, sunt complet false. Însă miercuri el a emis un comunicat în care prezintă propria versiune asupra unui astfel de incident petrecut anul trecut la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„În timpul unei deplasări împreună cu circa 20 de persoane, în ianuarie 2015, la Davos, i-am făcut unei jurnaliste o remarcă despre ţinuta sa vestimentară, în timp ce îi puneam mâna pe posterior. În atitudinea mea nu a existat nicio intenţie agresivă sau sexistă, dar simplul fapt că am şocat respectiva persoană arată că acele cuvinte şi acel gest au fost nepotrivite şi îmi pare rău”, povesteşte oficialul francez.

„În minutele care au urmat, ziarista mi-a cerut să ne vedem între patru ochi pentru a-mi transmite indignarea ei. Evident că i-am prezentat scuzele mele cele mai sincere”, a continuat Sapin.

Autoarele cărţii „L'Elysée Off” susţin că într-un alt incident el a „rupt elasticul chiloţilor” care depăşeau talia pantalonilor unei jurnaliste ce s-a aplecat să-şi recupereze pixul căzut pe jos şi i-ar fi spus atunci acesteia: „Ah, dar ce îmi arătaţi aici ?”.

După apariţia acestei relatări, asociaţii feministe i-au cerut ministrului Sapin să-şi dea demisia, însă el a replicat atunci că întâmplările povestite în respectiva carte sunt „inexacte şi calomnioase”.

În plus, Sapin a cerut să nu fie confundat cu deputatul ecologist Denis Baupin, acuzat de agresiune sexuală de opt femei din propriul său partid, dintre care patru sunt deputate. Acesta şi-a prezentat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Adunării Naţionale şi o anchetă judiciară a fost deschisă, dar deputata socialistă Delphine Batho afirmă că scandalul în care este implicat deputatul ecologist este doar „vârful aisbergului” cazurilor de hărţuire sexuală cu care s-au confruntat femeile implicate în viaţa politică a Franţei.

Într-un articol apărut anul trecut în publicaţia Liberation şi semnat de mai multe „jurnaliste politice victime ale sexismului”, acestea au enumerat o listă impresionantă cu incidente de acest gen, fără să precizeze numele protagoniştilor.

Într-o astfel de scenă, un deputat i-ar fi spus unei jurnaliste care aştepta parlamentarii la ieşirea din hemiciclu: „Ah, stai la agăţat”. O altă secvenţă face referire la un ministru care i-ar fi şoptit unei femei ce purta o rochie evazată în timpul unei vizite într-o uzină: „Ar fi mai bine dacă nu ai avea nimic pe dedesubt”.

După ultimele relatări a reacţionat şi guvernul de la Paris, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Stéphane Le Foll, care le-a cerut responsabililor politici să fie „vigilenţi” în conduita lor.