Schulz a exclus posibilitatea ca Parlamentul European să înceapă consultările pe acest subiect cu Ankara şi a anunţat că nu a transmis comitetului pentru justiţie dosarul privind liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci.

Comisia Europeană şi-a dat săptămâna trecută acordul pentru eliminarea vizelor de scurt sejur pentru cetăţenii turci, dar tot cu condiţia îndeplinirii integrale a celor 72 de condiţii. Din punct de vedere procedural, pentru ca măsura să devină efectivă, după avizul Comisiei trebuie să se pronunţe PE şi apoi statele membre ale UE.

Dintre cele 72 de condiţii, Turcia mai are de îndeplinit 5, printre care se numără ameliorarea luptei autorităţilor turce împotriva corupţiei, negocierea unui acord cadru cu Europol şi revizuirea legislaţiei privind terorismul.

Însă preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a exclus posibilitatea revizuirii legislaţiei antiteroriste şi a avertizat că dacă UE nu ridică obligativitatea vizelor, aşa cum este prevăzut în acordul privind stăvilirea fluxului migrator, Turcia nu se va mai considera obligată să aplice acest acord, astfel că Europa s-ar putea confrunta cu un nou val de migranţi.

Odată cu declaraţia lui Schulz o reacţie sceptică a venit şi de la Berlin, unde ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a declarat că preşedintele Erdogan „nu este dispus să îndeplinească criteriile” cerute de UE.