În anul 2015 au existat 8,6 milioane de persoane nou strămutate din cauza conflictelor armate, dintre care 4,8 milioane în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, ajungând la un total de 40,8 milioane de persoane, potrivit observatorului situaţiilor de deplasare internă (Internal Displacement Monitoring Centre, IDMC).

„Aceasta cifră este cea mai mare înregistrată vreodată şi reprezintă dublul numărului de refugiaţi din lume", afirmă Jan Egeland, secretar general al Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi, care a întocmit raportul IDMC, observator cu sediul la Geneva.

Tendinţa „s-a accelerat de la începutul primăverii arabe, la sfârşitul anului 2010, şi apariţia grupării Stat Islamic", se spune în raportul anual. Este al patrulea an consecutiv în care numărul deplasărilor interne atinge un nou record.

În Siria, Yemen şi Irak se află mai mult de jumătate dintre persoanele strămutate din cauza conflictelor din 2015. Urmează Afganistan, Republica Centrafricană, Columbia, Republica Democratică Congo, Nigeria, Sudanul de Sud şi Ucraina.

Raportul arată şi că 19,2 milioane de persoane au fost strămutate în anul 2015 din cauza catastrofelor naturale, India, China şi Nepalulaflându-se în prima linie.

În total, conflictele şi dezastrele naturale au dus la strămutarea a 27,8 milioane de noi persoane în interiorul ţărilor în anul 2015.

„Aceasta cifră este echivalentă cu populaţiile din New York, Londra, Paris şi Cairo, luate împreună, iar oamenii au luat cu ei, panicaţi de multe ori, lucruri mici pe care le pot transporta într-o călătorie plină de incertitudini. Cu alte cuvinte, aproximativ 66.000 de persoane au fost nevoite sa îşi părăsească locuinţele în fiecare zi în anul 2015", spune Egeland.

Cinci ţări: Republica Centrafricană, Columbia, Irak, Sudan şi Sudanul de Sud, nu au părăsit Top 10 din anul 2003. „Acest lucru demonstrează încă o dată că, fără asistenţă, victimele văd cum situaţia lor se prelungeşte ani de zile şi chiar decenii", a constatat Alexandra Bilak, directorul IDMC.

Raportul anual a măsurat pentru prima dată numărul de deplasări din cauza crimei organizate şi a violenţei bandelor. În decembrie 2015, un milion de persoane au fost în această situaţie în ţări ca El Salvador,Guatemala, Honduras şi Mexic, a estimat IDMC.