Parlamentarii au aprobat raportul de anchetă al unei comisii mixte potrivit căruia „toate procedurile de atribuire a contractelor firmei chineze CAMC s-au derulat în cadrul legal", a anunţat preşedinta Camerei Deputaţilor, Gabriela Montano.

Raportul, considerat parţial de opoziţie, a rezolvat încă o problemă delicată pentru şeful statului, după anunţul, luni, al respingerii de către justiţie a unei cereri de stabilire a paternităţii care îl viza. Gabriela Zapata susţine că în urmă legăturii sale cu şeful statului a dat naştere unui băiat, o afacere care luni întregi a fost pe prima pagină a ziarelor.

„Nu există nicio dovadă care să confirme teoria traficului de influenţă de către preşedintele Evo Morales, a dat asigurări preşedinta comisiei de anchetă, deputata Susana Rivero, din partidul socialist aflat la putere.

După o dezbatere de zece ore, Parlamentul reunit în congres a stabilit că „procedurile în care firma chineză a câştigat au fost competitive" atât din punct de vedere tehnic, cât şi financiar, a explicat Gabriela Montano.

Gabriela Zapata, 28 de ani, care a fost director comercial al acestei firme din domeniul construcţiilor, se află în arest preventiv de la sfârşitul lunii februarie sub acuzaţia de îmbogăţire ilicită. CAMC a câştigat pe lângă statul bolivian şapte contracte în valoare totală de 576 de milioane de dolari.