De asemenea, Steinmeier a spus că se aşteaptă la progrese şi cu privire la organizarea de alegeri locale în estul Ucrainei, subiect asupra căruia Kievul şi Moscova încă au opinii divergente, în pofida eforturilor depuse de mediatorii francezi şi germani pentru punerea în practică a acordurilor de la Minsk, încheiate în februarie 2015.

„S-a atins un anumit calm (pe teren), dar încă există o escaladare şi chiar o re-escaladare. Acest lucru nu poate rămâne aşa, întrucât fiecare întâlnire fără rezultat loveşte în credibilitatea acordurilor de la Minsk. Astăzi este vorba despre prelungirea încetării focului convenită pentru Paşti şi despre definirea mecanismelor pentru o securizare mai bună a încetării focului decât până acum'', a subliniat şeful diplomaţiei de la Berlin.

El a reamintit că părţile implicate în conflictul din estul Ucrainei trebuie să creeze condiţii pentru organizarea de alegeri locale şi să evite o nouă escaladare a violenţelor, în timp ce constant au loc noi confruntări.

Ucraina este de doi ani marcată de un conflict între armata sa şi rebelii separatişti proruşi în estul teritoriului. Potrivit Kievului şi Occidentului, separatiştii sunt susţinuţi militar de Rusia, acuzaţie respinsă de Moscova. Conflictul s-a soldat până în prezent cu circa 9.300 de morţi, iar peste 1,5 milioane de persoane au fost strămutate începând din aprilie 2014.