Reprezentantul special pentru imigranţi al secretarului general al Consiliului Europei, care a efectuat o misiune în Grecia şi Macedonia în luna martie, s-a arătat preocupat de presupuse tratamente rele din partea poliţiştilor care păzesc frontiera macedoneană. 

El a recomandat ca organizaţia europeană să ajute autorităţile macedonene să pregătească întreg personalul implicat, cu scopul de a se asigura că frontiera cu Grecia este supravegheată în conformitate cu obligaţiile ţării în domeniul drepturilor omului. 

Ultimele luni au fost marcate de puternice tensiuni la graniţa dintre Grecia şi Macedonia, în contextul unui aflux de migranţi care încearcă să ajungă în Europa de Vest pe ruta balcanică. 

Mai multe sute de imigranţi au fost răniţi în timp ce încercau să treacă această graniţă. Poliţişti macedoneni au utilizat gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a-i respinge. 

Potrivit organizaţiei neguvernamentale Medici fără Frontiere, ei au folosit şi gloanţe de cauciuc, acuzaţie dezminţită de guvernul macedonean. 

În acelaşi raport, reprezentantul special pentru migranţi, cehul Tomas Bocek, a lansat un apel la mobilizarea resurselor pentru a oferi condiţii de primire decente imigranţilor şi refugiaţilor în Grecia şi Macedonia. 

El s-a declarat deosebit de îngrijorat cu privire la retenţia copiilor imigranţi în Grecia, insistând pentru găsirea de soluţii de plasare, şi a cerut ca tuturor copiilor aflaţi în tabere să li se asigure un minim acces la educaţie. 

Autorul raportului şi-a exprimat temerea că acordul încheiat cu Turcia va face ca aceşti copii să petreacă perioade şi mai lungi în retenţie în vecinătatea centrelor de înregistrare a imigranţilor.