Obama va fi al treilea preşedinte american care vizitează Vietnamul, de la sfârşitul războiului, în 1975.

În 2014, Washingtonul a ridicat parţial embargoul de 40 de ani privind vânzările de arme impus Vietnamul, dar autorităţile de la Hanoi speră acum în ridicarea totală a interdicţiei.

Regimul vietnamez ar dori de fapt să se doteze cu arme moderne pentru a face faţă unei militarizări a insulelor din Marea Chinei meridionale de către Bejing. Dar acest dosar este departe de a fi soluţionat, a indicat Daniel Russel, adjunctul secretarului de stat american pentru Asia şi Pacific.

„Unul dintre factorii importanţi pentru o ridicare eventuală a embargoului este respectarea normelor universale ale drepturilor omului”, a adăugat el, evocând de asemenea reforme în sistemul judiciar. În Vietnam, disidenţii şi opozanţii regimului comunist sunt reprimaţi şi este interzisă activitatea sindicatelor. Administraţia Obama a făcut din Asia 'pivotul' politicii sale externe pentru a contrabalansa superputerea chineză.

Vietnamul prezintă o bună creştere economică, de peste 5%, şi este una dintre ţările cheie ale acordului de cooperare economică mediat de Washington în Asia, Acordul de parteneriat transpacific (TPP), pentru a contrabalansa influenţa Beijingului.

Vietnamul şi China îşi revendică suveranitatea asupra insulelor Paracel şi Spratly, care au importante rezerve de hidrocarburi şi sunt situate în plin centru al unor importante rute maritime internaţionale.