Demersul eurodeputaţilor ar putea crea un risc pentru acordul încheiat între UE şi Ankara privind stăvilirea fluxului de migranţi către continent. Turcia a subliniat în mod repetat că cererea privind scutirea de vize pentru cetăţenii săi reprezintă piatra de temelie a acordului.

Executivul comunitar a făcut o propunere în acest sens săptămâna trecută, dar liberalizarea vizelor trebuie să fie aprobată de către Parlamentul European şi majoritatea statelor membre ale UE pentru a intra în vigoare.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a iritat vineri pe eurodeputaţi respingând o condiţie prealabilă relaxării regimului de vize de către UE pentru cetăţenii turci, şi anume de a restrânge definiţia terorismului în Turcia, despre care criticii spun că a fost folosită pentru reprimirea oponenţilor politici şi a jurnaliştilor care critică guvernul.

„Toată lumea este pe aceeaşi linie. Nu vom începe să discutăm despre dosarul Comisiei dacă nu există mai întâi dovezi clare că sunt întrunite cele 72 de condiţii. Aceasta înseamnă, de asemenea, că legislaţia antiteroristă este modificată în Turcia'', a declarat marţi Guy Verhofstadt, liderul grupului europarlamentar al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE).

„Nu putem accepta ameninţări şi şantaj din partea Turciei lui Erdogan în ceea ce priveşte apărarea drepturilor omului'', a afirmat la rândul său Gianni Pittella, liderul grupului europarlamentar al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D).