ONU estimează că, la nivel mondial, există 20 de milioane de refugiaţi - din care 86% trăiesc în state în curs de dezvoltare, alte 40 de milioane fiind strămutate în propriile ţări. Acestor refugiaţi li se alătură 244 milioane de migranţi care trăiesc şi muncesc într-o altă ţară decât cea în care s-au născut. 

Planul ONU prevede negocierea condiţiilor în care cel puţin 10% dintre refugiaţi vor putea fi relocaţi într-un alt stat în fiecare an. „Prin împărţirea în mod echitabil a responsabilităţilor, nu ar mai exista crize în ţările de primire", a menţionat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. 

Pactul ar urma să fie adoptat cu ocazia unui summit al ONU ce va avea loc pe 19 septembrie şi va fi urmat a doua zi de o conferinţă a donatorilor, organizată de preşedintele american Barack Obama pe marginea Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Statele participante ar urma să anunţe numărul de refugiaţi pe care sunt dispuse să-l accepte şi orice altă formă de ajutor pe care îl pot acorda. 

Conform Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, un număr redus de state găzduiesc în prezent cea mai mare parte a refugiaţilor. Peste jumătate dintre aceştia se află în Turcia, Pakistan, Liban, Iran, Etiopia, Iordania, Kenya şi Uganda. 

În ceea ce priveşte finanţările, 75% din bugetul ONU destinat ajutorării refugiaţilor este asigurat de Uniunea Europeană şi de nouă ţări: SUA, Marea Britanie, Japonia, Germania, Kuweit, Suedia, Norvegia, Danemarca şi Olanda. 

Pactul va fi însoţit de o campanie la nivel mondial de combatere a xenofobiei şi rasismului, ONU propunându-şi să combată atitudinea şi tonul tot mai negative în dezbaterile cu privire la gestionarea crizei migranţilor. 

„Sunt îngrijorat de tendinţa în creştere a statelor membre de a ridica garduri şi ziduri", a afirmat secretarul general Ban Ki-moon, notând că „reacţiile xenofobe şi rasiste la refugiaţi şi migranţi par să atingă noi niveluri de stridenţă, frecvenţă şi acceptare publică". 

Campania va promova măsuri precum contacte directe, la nivel personal între refugiaţi şi cetăţeni din ţările care îi găzduiesc, a indicat Karen AbuZayd, consilier special al ONU pentru acest summit. De asemenea, statele vor fi chemate să dezvolte planuri pentru includerea refugiaţilor şi migranţilor în programe educaţionale şi de locuri de muncă. 

„Statele vor împărţi responsabilitatea faţă de refugiaţi într-un mod mai echitabil. Ţările-gazdă vor primi sprijin imediat pentru necesităţile lor de dezvoltare. Migraţia internaţională va fi gestionată mai bine", a mai arătat Karen AbuZayd. 

Facilitarea migraţiei în condiţii de siguranţă este inclusă printre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030, un vast set de programe semnat de ţările ONU în toamna lui 2015, vizând combaterea sărăciei, promovarea egalităţii şi încetinirea schimbărilor climatice.