Ralf Hoecker a afirmat că preşedintele turc doreşte o decizie judecătorească din cauza sprijinului manifestat de Mathias Doepfner pentru un poem în care comicul german Jan Boehmermann îl prezintă pe preşedintele turc drept pedofil şi zoofil şi care a fost difuzat de postul public de televiziune ZDF prima dată pe 31 martie, la o emisiune satirică, şi din nou pe 2 aprilie.

Într-o scrisoare deschisă publicată în aprilie în ziarul german Welt am Sonntag, Doepfner şi-a exprimat solidaritatea cu Boehmermann, afirmând că a râs când a auzit poemul şi că susţine „din toată inima” ceea ce a spus comicul german.

Hoecker a afirmat că va recomanda ca preşedintele Erdogan să se adreseze unei instanţe germane superioare în cazul în care este respinsă hotărârea preliminară. El a afirmat că aşteaptă o decizie rapidă.

Biroul preşedintelui Erdogan nu a fost disponibil pentru declaraţii, menţionează Reuters.

„Încă nu avem nici o informaţie despre aceasta. Este important de notat că dl Doepfner a dorit să apere libertatea artei şi satira în scrisoarea sa deschisă — de fapt motivul scrisorii sale”, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei germane Axel Springer.

Firma de avocatură Hoecker a publicat luni o declaraţie pe site-ul său, afirmând că a reuşit să obţină o decizie preliminară împotriva regizorului şi producătorului german Uwe Boll care, într-o înregistrare video postată online, a susţinut poemul lui Boehmermann şi afirma că Erdogan ar trebui împuşcat.

„Dl Erdogan este o fiinţă umană şi demnitatea umană este inviolabilă”, a afirmat avocatul, adăugând că aceasta se află mai presus de libertatea presei, artei şi a opiniei în constituţia germană.

Preşedintele turc este cunoscut pentru sensibilitatea sa la critici iar procurorii turci au deschis peste 1.800 de cazuri împotriva persoanelor care i-au adus injurii de când a devenit preşedinte, în 2014.

Cancelarul german Angela Merkel şi-a atras critici puternice pentru că a permis procurorilor germani declanşarea urmăririi penale împotriva comicului Boehmermann.