Alianţa va fi supusă marţi şi miercuri spre aprobare militanţilor celor două partide, urmând ca restul detaliilor să fie negociate în cursul săptămânii.

Cu toate acestea, cele două formaţiuni au calificat deja drept istoric acest „pre-acord", încheiat luni seară.

„Am convenit asupra esenţialului: vom merge împreună în alegeri pentru a le câştiga, şi bănuiesc că militanţii noştri, ca şi cei ai IU, vor reacţiona la această oportunitate istorică participând cu entuziasm", a declarat marţi liderul Podemos, Pablo Iglesias, într-un interviu radiofonic.

Pe baza rezultatelor scrutinului din decembrie, alianţa celor două formaţiuni ar putea trimite în poziţia a treia Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), în condiţiile în care acesta a obţinut atunci peste 5,5 milioane de voturi, Podemos şi aliaţii săi au întrunit 5,18 milioane de voturi, iar Izquierda Unida peste 900.000.

Toate sondajele realizate ulterior au indicat o scădere a intenţiilor de vot pentru Podemos, în paralel cu o creştere în favoarea IU.

Alegătorii spanioli sunt chemaţi din nou la urne pe 26 iunie, după eşecul partidelor de a forma un guvern în urma scrutinului din decembrie. Acesta a pus capăt divizării tradiţionale a parlamentului în două blocuri, conservatori şi socialişti, prin apariţia a două noi formaţiuni, Ciudadanos (liberală de centru) şi Podemos (stânga radicală).