În mesajul său, şeful statului chinez a calificat relaţiile cu Coreea de Nord drept o „bogăţie preţioasă” care a fost personal „cultivată de liderii din fosta generaţie”, a relatat marţi agenţia de presă nord-coreeană KCNA.

Partidul Muncitorilor din Coreea (PTC) a încheiat luni primul Congres din ultimii 36 de ani, o reuniune considerată ca o încoronare a liderului Kim Jong-Un, numit preşedinte al partidului unic.

Mii de delegaţi au adoptat duminică o moţiune propusă de Kim Jong-Un privind necesitatea progreselor economice cuplate cu dezvoltarea unei „forţe nucleare de autoapărare”, consacrând doctrina „byungjin” iniţiată de liderul nord-coreean, respectiv urmărirea în tandem a obiectivului dezvoltării economice şi a programelor nuclear şi balistic.

Absenţa reprezentării chineze la această reuniune excepţională a partidului la putere a fost totuşi interpretată ca semnul unei deteriorări a relaţiilor între Beijing şi Phenian.

O importantă delegaţie chineză a asistat la precedentul congres al PTC în 1980 şi a fost condusă de un înalt responsabil al regimului, vicepreşedintele chinez Li Xiannian, care în 1983 urma să devină preşedinte al Chinei.

China este un aliat diplomatic tradiţional al regimului de la Phenian, oferind un sprijin crucial economiei nord-coreene aflate în suferinţă. Dar relaţiile între cele două state vecine s-au răcit, China fiind din ce în ce mai preocupată de continuarea programului nuclear nord-coreean. Beijingul a votat de altfel la ONU în favoarea ultimei serii de sancţiuni împotriva programului nuclear şi balistic nord-coreean.

China nu intenţionează totuşi să lase regimul nord-coreean să se prăbuşească, temându-se că o astfel de situaţie ar putea provoca o criză a refugiaţilor şi, mai ales, prezenţa la graniţa sa a unei Corei reunificate şi aliate cu Washingtonul.

„Partidul şi guvernul chinez acordă o mare importanţă relaţiei dintre China şi Republica Populară Democrată Coreea”, a precizat Xi Jinping în mesajul său.

„Vom depune eforturi împreună cu RPDC pentru a promova bunăstarea celor două ţări şi a popoarelor lor”, a declarat preşedintele chinez.