Mitterlehner a indicat principiile pe care le-ar dori incluse într-un viitor acord de cooperare cu persoana pe care social-democraţii o vor propune pentru funcţia de cancelar, inclusiv continuarea actualei politici în materie de imigraţie.

„Presupun că am identificat deja o linie comună şi că o vom respecta”, a declarat Mitterlehner într-o conferinţă de presă, după şedinţa săptămânală a cabinetului.

„Acum vom aştepta să vedem ce propuneri va avea partidul partener şi apoi le vom discuta”, a adăugat el.

După demisia surprinzătoare anunţată luni de cancelarul Werner Faymann din fruntea partidului şi a guvernului, social-democraţii au la dispoziţie o săptămână pentru a-şi alege un nou lider şi a-şi defini o strategie cu care să reacţioneze la ascensiunea extremei drepte.

Dincolo de alegerea noului lider, care ar prelua ulterior şi postul de cancelar, ce revine partidului cu cei mai mulţi deputaţi, dezbaterea va privi orientările politice ale partidului şi mai ales o posibilă alianţă între centru-stânga şi Partidul Libertăţii (FPOe), Werner Faymann evitând să adopte o poziţie clară pe acest subiect care agită puternic social-democraţia austriacă după ce primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 24 aprilie, a fost câştigat cu un avans consistent de candidatul extremiştilor de dreapta, Nobert Hofer, şi i-a scos din cursă pe reprezentanţii celor două partide tradiţionale.

Social-democraţii şi conservatorii sunt aliaţi la guvernare din 2008, într-o formulă reconfirmată la alegerile din 2013.

„Un chip nou, cineva din exteriorul partidului” le-ar putea da un nou elan social-democraţilor, a comentat Karin Cvrtila, de la institului de sondare a opinie publice OGM.

Din această perspectivă, doi dintre favoriţii la preluarea conducerii SPOe sunt actualul şef al companiei naţionale feroviare OeBB, Christian Kern, 50 de ani, şi Gerhard Zeiler, 60 de ani, care s-a aflat la conducerea televiziunii publice ORF.

Fostul cancelar Franz Vranitzky şi preşedintele puternicei federaţii sindicale OeGB, Erich Foglar, se numără printre figurile proeminente ale SPOe care s-au pronunţat în ultimele zile în favoarea unei deschideri faţă de partidul de extremă dreapta.

Această colaborare s-ar putea dovedi necesară dacă FPOe, plasat în frunte de sondaje, ar câştiga alegerile legislative. Mandatul actualului parlament expiră în 2018, dar analiştii nu exclud desfăşurarea de alegeri anticipate.

Subiectul unei alianţe cu FPOe nu constituie un tabu în Austria, unde social-democraţii au guvernat deja cu această formaţiune între 1983 şi 1986. În prezent, cele două partide sunt aliate în executivul regional din Burgenland (est).