Hamza Aktan a fost arestat sâmbătă de poliţie care a efectuat o descindere la domiciliul său din Istanbul, a precizat canalul într-un comunicat pe website-ul său.

El a fost eliberat sub control judiciar după 12 ore în arest, dar va răspunde acuzaţiilor de propagandă "pentru un grup terorist", a declarat canalul în timpul serii.

Postul a explicat că jurnalistul a fost interogat de poliţie mai ales asupra unor postări pe Twitter în 2015.

Poliţia l-a întrebat de asemenea de ce a postat pe Twitter opiniile a doi comentatori influenţi kurzi.

Aktan este un jurnalist renumit care a lucrat pentru mai multe media în Turcia şi a publicat o carte, "Cetăţeanul kurd", aminteşte France Presse.

"De la început, au existat represiuni şi presiuni contra IMC şi libertăţii de exprimare", a deplâns directorul canalului, Eyup Burc. "Din păcate, aceasta va continua".

IMC TV, o televiziune privată creată în 2011, a anunţat deja la sfârşitul lunii februarie că autorităţile au ordonat operatorului prin satelit Turksat să oprească difuzarea acestui canal pentru că a transmis "propagandă teroristă". Cu toate acestea, el a continuat să-şi difuzeze programele prin internet.

Canalul este considerat singurul post de televiziune prokurd din Turcia care se opune liniei guvernului. În urma unor recente reforme, televiziunea de stat TRT are acum un canal în limba kurdă, TRT Kurdi.

Mass-media prokurde fac obiectul unei supravegheri sporite din partea autorităţilor după ce, punând capăt unei acalmii de doi ani, lupte violente au izbucnit în vara anului trecut între forţele turce şi rebelii Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în sud-estul Anatoliei.

Luptele au spulberat negocierile de pace angajate de guvern în toamna anului 2012 pentru a încerca să pună capăt conflictului kurd, care a făcut peste 40.000 de morţi din 1984.

Guvernul islamo-conservator la putere din 2002 este criticat în mod regulat de ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului şi presei, care îl acuză de presiuni tot mai puternice asupra mass-media şi că doreşte să pună botniţă presei independente, mai aminteşte AFP.