„Aproape toate naţiunile" din Asia „ne cer să facem mai mult" în domeniul securităţii, „pe plan bilateral sau multilateral", a subliniat Ashton Carter într-un discurs în faţa unui ONG la New York.

Secretarul american al Apărării va pleca duminică în India şi Filipine, după care va vizita Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită.

Pentagonul şi-a făcut planuri iniţial pentru ca secretarul Apărării să se deplaseze şi în China cu prilejul acestui turneu, ca răspuns la o invitaţie din partea Beijingului, dar a renunţat în urmă cu câteva săptămâni.

Un oficial american cu rang înalt s-a referit la o problemă „de agendă" pentru a explica această decizie.

Marea Chinei de Sud este revendicată aproape în întregime de Beijing care desfăşoară în zonă uriaşe operaţiuni de rambleiere a insuliţelor, transformând recifele de corali în porturi, piste de aterizare şi diverse infrastructuri.

Această strategie, denunţată cu fermitate de Washington, exacerbează acutele diferende teritoriale dintre China şi vecinii săi, în timp ce Vietnamul, Filipinele, Malaysia şi Taiwanul au şi ele revendicări — care uneori se suprapun - asupra zonei în cauză.

Potrivit lui Ashton Carter, ţările din zona Asia-Pacific îşi fac auzite în acest moment „îngrijorările lor profunde, public şi în privat, la cel mai înalt nivel, cu prilejul reuniunilor regionale sau în reuniuni internaţionale".

„Multe dintre aceste ţări bat din nou la uşa noastră, pentru a apăra regulile şi principiile care i-au permis regiunii respective să prospere", a mai spus el.

Tensiunile regionale conduc Statele Unite să „facă uriaşe investiţii" în ce priveşte capacităţile militare la faţa locului, a subliniat secretarul Apărării.

Statele Unite au desfăşurat sau intenţionează să desfăşoare în regiune armamentul lor cel mai modern, ca avioanele „invizibile" F-35 şi F-22, avioane de patrulare maritimă P-8 Poseidon, bombardiere strategice B-2 sau noile vase de război „invizibile" din clasa Zumwalt, a ţinut el să precizeze.