Ajuns în Irak după vizita sa în Bahrein, Kerry va avea întrevederi cu premierul irakian Haider al-Abadi, cu omologul său Ibrahim al-Jaafari, precum şi cu preşedintele regiunii autonome kurde Nechirvan Barzani, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, John Kirby.

Secretarul de stat al SUA nu a mai efectuat vizite la Bagdad din septembrie 2014, de la formarea unei coaliţii internaţionale împotriva SI în Irak şi Siria.

Kerry „va insista asupra susţinerii solide pe care SUA o acordă guvernului irakian, într-un moment în care acesta se confruntă cu provocări legate de securitate, economice şi politice”, a declarat Kirby. El „va discuta, de asemenea, despre continuarea susţinerii oferite de coaliţie eforturilor Irakului împotriva SI”, a precizat acesta.

Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, SUA „vor continua să susţină poporul irakian, care lucrează pentru un viitor unificat, liber, democratic şi prosper”.

Coaliţia internaţională condusă de Washington efectuează de peste un an şi jumătate lovituri aeriene împotriva SI în Irak şi Siria.

Pentagonul va înainta „în următoarele săptămâni” propunerile sale preşedintelui Obama, în vederea întăririi sprijinului militar american acordat forţelor irakiene, a anunţat, la sfârşitul lui martie, şeful statului-major interarme, generalul Joe Dunford.

SUA au desfăşurat oficial 3.870 de soldaţi în Irak, însă numărul real este mult mai mare, de circa 5.000, potrivit unor informaţii din presă.

Întărirea efectivelor militare americane în Irak constituie un subiect sensibil pentru Administraţia Obama, preşedintele SUA angajându-se să nu desfăşoare forţe terestre în Irak. De asemenea, acest lucru constituie un subiect delicat şi în Irak, unde miliţiile şiite se opun oricărei noi desfăşurări de forţe americane.