„Am reuşit să obţinem progrese în ultimele săptămâni. Aceste grupuri au reuşit să împingă Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic) şi mai mult spre est de-a lungul frontierei'', a declarat Bass unui grup de jurnalişti. „Vom continua să ne concentrăm pe acest domeniu. Este un subiect complex'', a adăugat diplomatul.

În ultimele săptămâni, combatanţii SI s-au retras din mai multe sate pe care le controlau la frontiera cu Turcia, după o ofensivă lansată de Armata Siriană Liberă (ASL), susţinută militar de către Turcia şi aliatul său american.

„Sunt în curs de desfăşurare discuţii cu armata şi guvernul Turciei despre mijloacele de a întări sprijinul nostru pentru aceste grupuri şi de a împinge Daesh mai spre est'', a afirmat Bass, dând asigurări că ţara sa nu furnizează nici arme, nici muniţii principalei miliţii kurde siriene, Unităţile de apărare ale poporului (YPG), devenită un aliat cheie al Washingtonului în lupta sa împotriva jihadiştilor pe teritoriul sirian.

Kurzii din Siria au cucerit largi zone din nordul Siriei de-a lungul frontierei cu Turcia. Această înaintare suscită preocuparea Ankarei, care consideră YPG ca având legături strânse cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis), ce duce din 1984 o rebeliune sângeroasă pe teritoriul Turciei. Sprijinul explicit al americanilor pentru miliţiile kurde în Siria a provocat tensiuni în ultimele luni în relaţiile dintre Ankara şi Washington, aliaţi în cadrul NATO.