„Aş vrea să amintesc că adevăratul scop al organizatorilor referendumului nu este Acordul de asociere dintre Ucraina şi UE. Acesta este un atac la adresa unităţii Europei, la adresa promovării valorilor europene”, a spus liderul ucrainean.

Totodată, Poroşenko a ţinut să sublinieze că referendumul din Olanda are, potrivit Constituţiei acestei ţări, un caracter strict consultativ, iar decizia trebuie să fie luată de guvernul, parlamentul, politicienii olandezi.

„Sunt convins că, din punct de vedere strategic, acest eveniment nu este o piedică în calea aderării Ucrainei la UE. Vreau să declar cu toată răspunderea că, în pofida rezultatelor acestui referendum, Ucraina va continua să pună în aplicare prevederile Acordului de asociere cu UE, va asigura crearea unei zone de liber schimb aprofundat şi cuprinzător cu UE, deoarece aceasta este calea spre modernizarea statului ucrainean şi întărirea independenţei sale”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Poroşenko a dat asigurări că Ucraina nu se va abate de la calea integrării europene.

Potrivit agenţiei de presă olandeze ANP, 61,1% dintre cetăţenii Olandei au votat împotriva Acordului de asociere UE-Ucraina, rata prezenţei la vot fiind de 32,2%, pragul de validare a referendumului fiind fixat la 30%.Votul a fost salutat ca o victorie de către formaţiunile eurosceptice olandeze.