„Acum avem nevoie de o adevărată listă europeană bazată pe criterii comune. Cer statelor (membre ale UE) să convină o metodologie comună pentru această listă şi doresc să fie întocmită în cel mult şase luni", a afirmat Moscovici, în timpul unei conferinţe de presă. 

El s-a declarat „furios şi indignat" după ce dezvăluirile din Panama Papers au scos la suprafaţă sute de presupuse cazuri de evaziune fiscală prin crearea de societăţi offshore în paradisurile fiscale. Comisarul europeană consideră că, deşi încă nu se ştie câte dintre aceste cazuri sunt ilegale, ele sunt „cu siguranţă imorale". 

„Într-un cuvânt: este inacceptabil. Cantităţile de bani, jurisdicţiile şi numele asociate sunt cu adevărat şocante. Teritoriile care nu cooperează sunt paradisuri fiscale şi trebuie incluse într-o listă unică europeană", a insistat Moscovici, vorbind apoi şi despre posibilitatea stabilirii unor „sancţiuni corespunzătoare" împotriva acestor paradisuri fiscale. 

El a admis în continuare că opinia publică s-a săturat de astfel de „practici neruşinate", prin urmare Europa trebuie să profite de ocazia oferită de revelaţiile din Panama Papers pentru a acţiona. 

Comisarul european a amintit şi faptul că unele state membre ale UE încă manifestă rezerve în combaterea acestor practici, dar şi-a exprimat speranţa că acest scandal le va determina să-şi schimbe atitudinea. El a dat chiar exemplul statului Panama, care este considerat paradis fiscal de numai 8 din cele 28 de state ale UE. 

Comisia Europeană a întocmit anul trecut în luna iunie o listă cu cele 30 de jurisdicţii care în evidenţele naţionale europene se regăsesc cel mai frecvent printre teritoriile folosite pentru montaje financiare ce au ca scop sustragerea de la plata impozitelor, dar a apreciat că această listă este insuficientă şi este nevoie de una autentică. „Senzaţia mea este că atunci când se găseşte pe o listă, primul obiectiv al unei ţări este să iasă (de pe această listă), este o presiune internaţională foarte puternică şi în faţa căreia este greu de rezistat", a explicat Moscovici. 

El a deplâns de asemenea faptul că, spre deosebire de alte teritorii, cum ar fi Monaco sau Andorra, statul Panama a refuzat să discute cu Comisia Europeană despre sporirea cooperării în materie fiscală. 

Totuşi, atunci când i s-a cerut să comenteze cazuri precise care apar în Panama Papers, cum ar fi cel al soţiei comisarului european pentru energie, Miguel Arias Cańete, el a refuzat să comenteze, limitându-se să afirme că dacă se va dovedi o încălcare a normelor europene, executivul comunitar va acţiona.