Recent s-a descoperit că Ion Ţiriac şi-ar fi mutat toată averea, care depăşeşte un miliard de euro, într-o fundaţie privată din Panama, prin intermediul casei de avocatură Mossack Fonseca, potrivit informaţiilor publicate miercuri de Rise Project.

Fostul tensimen român face parte din Puma Foundation, o fundaţie privată care „a devenit beneficiarul final al marilor afaceri derulate în România de fostul sportiv" şi în care a devenit membru şi Klaus Mangold, fostul CEO concernului DaimlerChrysler şi un vechi prieten al lui Ţiriac. The Puma Foundation îl avea că preşedinte pe Ion Ţiriac, iar ceilalţi patru membri ai consiliului director sunt Klaus Mangold, Nicolai Mîndrilă, avocatul lui Ţiriac, Rodica Ţiriac, sora tenismenului, precum şi Ion Ion Ţiriac, fiul omului de afaceri.

„În Panama am fost prima oară acum 50 de ani. În momentul în care tenisul a început să ia amploare, mi-a fost recomandat să fac holdinguri în Panama, pentru că din punct de vedere fiscal şi legal sunt mai benefice. Toată lumea vorbeşte despre această Panama. Dar e înţeleasă greşit. Poate fi Berlin, Bucureşti. Dar este legal, dar mai benefic. Din punctul de vedere al dividendelor pe impozite devine foarte interesant", a explicat Ion Ţiriac.

Magnatul român a menţionat că nu are conturi în Panama, ci doar o fundaţie, despre a cărei activitate nu a dorit să dea detalii.

„Nu am conturi în Panama. Ce să fac eu cu ele acolo. Ele sunt în toată Europa. Am o fundaţie, de 30 de ani acolo, care îmi convine foarte mult pentru că nu poate să mi-o atace nimeni. Şi eu să fac cu banii mei cea ce spun eu şi boardul fundaţiei, unde sunt şapte oameni Fiecare plăteşte taxele acolo unde face banii. Ai o fundaţie, cont, holding în Panama... unde fac banii, acolo plătesc taxele. Aaa, dacă faci evaziune fiscală este altceva. În Islanda probabil că nu ai voie să ai conturi în afară ţării. În România ai voie. Declar cât profit fac şi aia 16% îi dau la stat. Unele ţări cer să spui ce profit faci worldwide, altele doar local. Messi poate să aibă 50 de conturi acolo. Dacă nu are voie din cauza legislaţiei din Spania, e altă treaba. Nu m-a interesat dacă politicienii români au voie să aibă conturi în afară ţării. Dar romanul poate să aibă conturi în străinătate, doar trebuie să le declare. Ce fac în România, plătesc în România. Ce fac în SUA, plătesc în Spania. Paradisul fiscal este o treaba de himeră", a spus Ion Ţiriac la o televiziune de ştiri.

Avocatul lui Ţiriac susţine că Puma Foundation este de fapt un „testament financiar" al omului de afaceri.

„Puma Foundation este o fundaţie pentru clauză de moarte. Tot ce înseamnă patrimoniul lui Ion Ţiriac se închide în Puma Foundation. Asta înseamnă că orice tranzacţie se închide, în final, în Puma Foundation. Fondator unic al fundaţiei este Ion Ţiriac. Toţi ceilalţi care apărem acolo, eu, Rodica Ţiriac, Klaus Mangold avem aceeaşi poziţie, membri ai consiliului director, avem atribuţii îndeobşte după moartea acestuia. Dacă până atunci nu o dizolvă. Acolo se va împărţi totul, în funcţie de cum dispune în ultima scrisoare beneficiarul în viaţă. Dispoziţiile fundamentale, inclusiv dreptul de veto, le are Ion Ţiriac", a declarat Nicolai Mîndrilă.

Tot Mîndrilă susţine că autorităţile din România sunt la curent cu faptul că fundaţia Puma este beneficiarul final în toată afacerile întreprinse de Ţiriac: „S-au făcut toate raportările. În condiţiile în care Banca Ion Ţiriac, când era Ion Ţiriac acţionar în bancă, se închidea tot prin Puma Foundation, era firesc să dai cine e beneficiarul final, asta înainte de ultima tranzacţie din 2015. Toate companiile lui Ţiriac, din Cipru, România, de oriunde în lume, se închid acolo, în Puma Foundation. Relaţia e directă şi ultimul acţionar – cu ghilimelele de rigoare – e Puma Foundation. Asta-i structura. Puma Foundation deţine tot ce înseamnă Ţiriac".