„Cerem Iranului să demonstreze lumii că vrea să fie un membru constructiv al comunităţii internaţionale, să contribuie la pace şi stabilitate şi să ne ajute să punem capăt războiului în Yemen (...), în Siria, nu să-l intensifice”, a declarat Kerry, într-o conferinţă de presă la Manama.

Şeful diplomaţiei americane, la prima sa vizită în Bahrein, a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe al ţării gazdă, şeicul Khalid bin Hamad Al Khalifa, al cărui guvern sunnit şi-a întrerupt la începutul anului relaţiile diplomatice cu Republica Islamică Iran.

„Da, vrem ca Iranul să-şi schimbe politica externă”, a insistat şeful diplomaţiei din Bahrein, condamnând comportamentul 'hegemonic' al puternicului său vecin.

Kerry a denunţat, la rândul său, încă o dată „acţiunile destabilizatoare” ale Teheranului în regiune, salutând totuşi acordul istoric nuclear, încheiat între principalele puteri şi Iran, în iulie 2015.

Acest text, care a intrat în vigoare în ianuarie şi destinat să ducă la ridicarea sancţiunilor împotriva Teheranului, este considerat un succes diplomatic al administraţiei Barack Obama. SUA au parteneriate pe plan militar şi petrolier cu monarhiile din Golf şi politica Washingtonului faţă de Teheran a suscitat îngrijorări profunde în regiune.

Kerry a mai cerut Iranului „să ajute la schimbarea dinamicii acestei regiuni care are nevoie de spaţiu pentru a se angaja într-o activitate economică deplină”.