Tribunalul Corecţional din Paris l-a declarat pe Le Pen (87 de ani) vinovat de contestarea crimei împotriva umanităţii şi a respins imunitatea parlamentară invocată de cofondatorul FN, în prezent deputat european. Judecătorii au ordonat, de asemenea, cu titlu de pedeapsă complementară, publicarea unui comunicat judiciar în trei ziare.

Parchetul ceruse o amendă de cel puţin 30.000 de euro în cazul lui Le Pen, care a mai fost condamnat de două ori în proces civil de către justiţia franceză pentru declaraţii similare, făcute pentru prima dată în 1987.

Declaraţiile, condamnate şi de către fiica sa, Marine, care i-a succedat la conducerea FN, au dus la suspendarea — anulată apoi de către justiţie — a lui Jean-Marie Le Pen din partid, pe care l-a întruchipat mult timp, şi, în cele din urmă, la excluderea lui.

Pe 2 aprilie 2015, Jean-Marie Le Pen, întrebat de un jurnalist dacă regretă că a calificat camerele de gazare drept „detaliu'', a răspuns: „Deloc. Ceea ce am spus corespunde ideii mele potrivit căreia camerele de gazare au fost un detaliu al istoriei războiului''.