„Ne-am angajat să primim din Turcia ceva mai puţin de 500 de refugiaţi. Vom aplica acest acord”, a declarat ministrul croat de externe, Miro Kovac. 

El a adăugat însă să primirea efectivă a acestor migranţi „va depinde de acordurile în interiorul UE şi de îndeplinirea angajamentelor pe care şi le-au asumat celelalte state”. În total, Croaţia va primi cel mult 1.600 de migranţi, inclusiv pe cei pe care îi va prelua în baza cotelor obligatorii. 

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei croate a declarat că ţara este mulţumită de cooperarea cu Austria, Slovenia, Serbia şi Macedonia, prin care s-a reuşit închiderea rutei balcanice. „În acest fel ajutăm UE să găsească o soluţie comună' care să consiste în 'protejarea în comun şi eficient a frontierelor externe” ale Uniunii, a indicat ministrul Miro Kovac. 

UE şi Turcia au încheiat luna trecută un acord prin care autorităţile de la Ankara s-au angajat să preia migranţii ce debarcă în Grecia, venind dinspre Turcia, statele blocului comunitar acceptând în schimb să preia un număr echivalent de refugiaţi sirieni direct de pe teritoriul turc, în limita unui plafon de 72.000.