Atunci când Najim Laachraoui, Khalid El Bakraoui şi bărbatul cu pălărie şi-au declanşat încărcăturile explozibile, marţi 22 martie, la orele locale 07:58, holul pentru plecări din Brussels Airport era deja plin de oameni. Teroriştii au ucis 16 persoane şi au rănit alte câteva zeci, în timp ce complicele lor a fugit. Un bilanţ deja extrem de grav, dar care ar fi putut fi şi mai dramatic dacă teroriştii şi-ar fi pus în aplicare planul iniţial.

De fapt, potrivit informaţiilor cotidianului Le Soir, anchetatorii sunt din ce în ce mai convinşi că atacul de la Zaventem era plănuit să aibă loc în timpul sărbătorilor de Paşti.

„Sunt posibile mai multe variante, însă această ipoteză este privilegiată”, a declarat o sursă apropiată dosarului.

La două zile după atentatele de la Bruxelles, Farouk Ozgunes, jurnalist turc, dădea asigurări pe VTM că atacurile erau iniţial prevăzute pentru Paşti — chiar dacă el vorbeşte de luni, nu de duminică — şi că Salah Abdeslam urma să ia parte la ele.

De atunci, acest scenariu a fost întărit de noi şi noi indicii apărute în cursul anchetei. Mai multe elemente, interne şi externe, ale anchetei vin să sprijine această ipoteză.