„Continuăm investiţiile în capacităţi militare, în scopul contracarării agresiunilor şi pentru garantarea securităţii aliaţilor noştri, iar acest lucru include suplimentarea capabilităţilor în Europa pentru a le oferi asigurări aliaţilor noştri în contextul acţiunilor din ce în ce mai agresive ale Rusiei", a declarat Barack Obama marţi seară, conform USA Today, după o şedinţă cu secretarul american al Apărării, Ashton Carter

Statele Unite au alocat 3,5 miliarde de dolari, în bugetul din 2017, acţiunilor de suplimentare a capacităţilor militare în Europa.

Reacţia Rusiei nu a întârziat să apară, Kremlinul denunţând o atitudine "de confruntare".

„Noi nu împărtăşim astfel de abordări de confruntare. Exprimăm regret în legătură cu punctul de vedere" al preşedintelui Statelor Unite, "care este o manifestare a stilului confruntaţional", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, conform agenţiei Tass.

„Exprimăm un regret special în legătură cu tentativele de alimentare din străinătate a atitudinilor de confruntare ale ţărilor europene", a subliniat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să transforme patrulele aeriene din zona Mării Baltice într-o forţă care să poată apăra ţările baltice în caz de război, afirma săptămâna trecută generalul american Philip Breedlove, comandantul în exerciţiu al forţelor NATO din Europa, în ceea ce este un avertisment adresat Rusiei. În acest context, Statele Unite au anunţat că vor trimite militari suplimentari în Europa de Est, inclusiv în România, începând din anul 2017, pentru garantarea securităţii pe fondul acţiunilor Rusiei.

„În cadrul angajamentului Statelor Unite de intensificare a securităţii şi de creştere a capacităţii de disuasiune, Comandamentul armatei americane în Europa va iniţia în februarie 2017 rotaţii constante de trupe", a informat Pentagonul. Decizia suplimentării capabilităţilor militare americane în Europa de Est are rolul de a oferi garanţii de securitate aliaţilor NATO în contextul activităţilor militare ale Rusiei.