„Propunerea Comisiei Europene de a instaura un mecanism durabil de repartiţie a refugiaţilor care ajung în UE este absolut inacceptabilă pentru guvernul ceh", a precizat Sobotka, citat într-un comunicat.

„Un mare număr de ţări membre, inclusiv ţara noastră, au respins în mai multe rânduri astfel de idei şi consideră contraproductiv faptul că executivul european readuce în atenţie acest proiect mort al cotelor durabile" de refugiaţi, a insistat el.

„Ultimul an a demonstrat clar că redistribuirea nu contribuie cu nimic la găsirea unei soluţii la criză, motivându-i în schimb pe refugiaţi să vină în Europa", a mai afirmat şeful guvernului ceh.

Comisia Europeană a prezentat miercuri propuneri de reformare a reglementărilor în materie de azil la nivelul Uniunii Europene, vizând asigurarea unei mai bune repartizării a solicitanţilor de azil între statele Uniunii, în condiţiile în care sistemul actual s-a dovedit complet depăşit în faţa crizei migratorii de pe continent, potrivit Reuters.

Executivul comunitar a ţinut cont de divizările între statele membre, oferind opţiuni de amendare a aşa-numitului Regulament Dublin, ce prevede obligativitatea ca solicitanţii de azil să-şi înregistreze cererile în primul stat comunitar în care ajung.

Acest sistem a lăsat Grecia şi Italia incapabile să ofere azil tuturor migranţilor, mulţi dintre aceştia continuându-şi călătoria spre nordul Europei şi declanşând astfel închiderea frontierelor.

O primă opţiune propusă miercuri de Comisie este crearea unui "mecanism corectiv" care va reloca solicitanţii de azil din statele aflate în prima linie de migraţie în alte ţări comunitare, o metodă folosită în prezent pe baze ad hoc.

A doua opţiune este înfiinţarea unui nou sistem care nu ar ţine cont prin ce state au intrat în UE solicitanţii de azil, aceştia urmând să fie redistribuiţi printr-o „formulă permanentă".

Pe termen mai lung, Comisia mai propune centralizarea întregului proces de azil la nivelul instituţiilor UE, şi nu fundamentarea acestuia pe legile naţionale, deşi este foarte puţin probabil că va obţine prea mult sprijin din rândul statelor membre.