Baza de date, care se pare că ar fi fost postată în mediul online de piraţi informatici la începutul săptămânii, ar fi fost furată de la oficiul turc pentru evidenţa populaţiei.

Ea ar conţine numărul de identificare personală, sexul, numele părinţilor, data şi locul naşterii, precum şi adresele a milioane de persoane vizate.

Hackerii, care par să fi avut motivaţii politice, au postat şi datele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, ale premierului Ahmet Davutoglu şi ale fostului preşedinte Abdullah Gul.

Ministrul justiţiei Bekir Bozdag a anunţat cu puţin timp înainte de deschiderea anchetei că vor fi începute demersuri juridice şi a opinat că scurgerea de informaţii ar putea proveni de la instanţa electorală turcă, ce „împarte cu formaţiunile politice informaţiile privind alegătorii”. „Cincizeci de milioane, aceasta corespunde numărului de cetăţeni cu drept de vot din Turcia”, a subliniat ministrul.

Populaţia Turciei este estimată la circa 78 de milioane de oameni. Nu este pentru prima dată când această ţară se confruntă cu vulnerabilitatea securităţii sale informatice.

Grupul de hackeri Anonymous a lansat în decembrie anul trecut un război digital împotriva Turciei şi a anunţat că va continua să atace sistemele sale informatice ce deservesc băncile, aeroporturile şi instalaţiile militare.