Cel puţin 1.634 de persoane au fost executate anul trecut, a precizat organizaţia, adăugând că numărul real este probabil semnificativ mai mare, în condiţiile în care nu există cifre exacte în cazul Chinei, scrie agenţia britanică de presă.

„Numărul execuţiilor cunoscute a crescut cu peste 50% comparativ cu 2014. Această creştere este tulburătoare şi alarmantă”, a declarat Oliver Hendrich, expert privind pedeapsa capitală al Amnesty International din Germania.

Cel puţin 977 de persoane au fost executate în Iran anul trecut, majoritatea pentru infracţiuni legate de droguri, a precizat Amnesty, în timp ce peste 320 de execuţii au avut loc în Pakistan şi cel puţin 158 de persoane au fost executate în Arabia Saudită.

În Statele Unite, 28 de persoane au fost executate anul trecut — cel mai mic număr din 1991, conform Amnesty.

China este considerată ţara în care au loc cele mai multe execuţii din lume, numărul persoanelor executate anual fiind de ordinul miilor, deşi cifra exactă a acestora este secret de stat, a precizat organizaţia pentru drepturile omului.

Întrebată în legătură cu acest raport, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Lu Kang, a declarat că Amnesty a publicat deseori informaţii incorecte despre China şi a acuzat organizaţia de lipsă de obiectivitate.

Numărul ţărilor care folosesc pedeapsa cu moartea este mai mic în prezent, a precizat Amnesty, în condiţiile în care 102 ţări au renunţat la pedeapsa capitală până la sfârşitul anului 2015, comparativ cu 60 de ţări în 1996.