Potrivit unei declaraţii a biroului guvernatorului din Gaziantep (sud), preluată de agenţia de presă Dogan, cele două persoane fac parte dintr-un grup de patru presupuşi jihadişti reţinuţi în această provincie situată la graniţa cu Siria.

Unul dintre cei doi presupuşi kamikaze, identificat ca Mehmet Mustafa Cevik, a fost arestat în compania fratelui unei persoane îndelung căutate după atentatul sinucigaş care a făcut patru morţi, trei israelieni şi un iranian, pe 19 martie în centrul comercial al Istanbulului, au făcut cunoscut surse din cadrul poliţiei.

Autorităţile turce, care au atribuit acest atentat grupării SI, şi-au înmulţit în ultimele săptămâni percheziţiile în mediile jihadiste turce.

Turcia se află de mai multe luni în stare de alertă întărită din cauza unei serii inedite de atacuri atribuite SI sau legate de reluarea conflictului kurd.

Atentatul de la Istanbul a avut loc la o săptămână după un atac cu maşină capcană în centrul capitalei Ankara care a ucis 35 de persoane şi a fost revendicat de o grupare radicală kurdă apropiată de rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Agenţia Dogan a mai informat că cele patru persoane arestat la Gaziantep aparţin unei celule jihadiste turce, suspectată de mai multe atentate pe teritoriul Turciei în ultimele luni.

Cel mai sângeros dintre acestea, comis pe 10 octombrie de doi kamikaze, a ucis 103 persoane care participau la o manifestaţie prokurdă în faţa gării centrale din Ankara.

Multă vreme bănuită de complezenţă faţă de grupările rebele ostile regimului de la Damasc, Turcia s-a alăturat în vară coaliţiei internaţionale împotriva jihadiştilor.