De la sfârşitul lui martie, militarii care au cel puţin gradul de sublocotenent au dreptul să aresteze suspecţi şi să-i ţină în detenţie timp de aproape o săptămână, pentru o serie întreagă de infracţiuni.

Junta militară a explicat că acest decret este necesar pentru a combate mafia, asigurând că astfel este acoperit un deficit de poliţişti.

Într-o declaraţie comună dată publicităţii marţi, şase organizaţii neguvernamentale, printre care Human Rights Watch (HRW), Amnesty International şi Comisia Internaţională a Juriştilor (CIJ), condamnă acest decret, care va face ca Thailanda să-şi încalce obligaţiile internaţionale în ceea ce priveşte drepturile omului.

„În loc să deschidă calea spre revenirea la democraţie, junta thailandeză îşi extinde puterile pentru a face cam ce îşi doreşte, inclusiv să procedeze în mod nestingherit la arestări”, denunţă Brad Adams, directorul pentru Asia al HRW.

„Am constatat o eroziune constantă a respectării drepturilor omului în Thailanda după lovitura de stat din 22 mai 2014, iar această nouă lege este semnul unui nou pas în această direcţie”, afirmă, la rândul său, Wilder Tayler, secretar general al CIJ.

De la instalarea sa la putere, junta a făcut uz de împuterniciri speciale pentru a pune în aplicare o serie de legi care restrâng libertăţile publice. S-au înmulţit arestările şi procesele pentru rebeliune, iar junta recurge tot mai des la „şedinţe de reeducare” a opozanţilor săi politici.

Sute de oameni politici, jurnalişti sau simpli cetăţeni au fost încarceraţi de militari pentru perioade care pot ajunge până la şapte zile.