Şeful diplomaţiei austriece consideră, de asemenea, că Europa nu trebuie să se bazeze în această problemă pe punerea în aplicare a acordului privind migraţia încheiat cu Turcia. 

„Austria susţine şi acordul dintre UE şi Turcia, însă noi trebuie să fim în stare să ne apărăm singuri graniţele. Trebuie din nou să începem să-i controlăm pe cei care ajung pe teritoriul UE şi din acest motiv am pus capăt politicii de „tranzit” pe ruta balcanică”, a adăugat el. 

Totodată, ministrul de externe austriac este de părere că Europa trebuie să-şi sporească ajutorul acordat refugiaţilor. „Trebuie să oferim mai multă susţinere la faţa locului şi, în cadrul programului pentru strămutare, să-i transportăm ţintit în Europa pe oamenii în vârstă, pe femei şi copii”, şi-a exprimat convingerea Kurz. 

Întrebat cât este de mare riscul ca Spaţiul Schengen să-şi înceteze existenţa din cauza crizei migraţiei, ministrul austriac în vârstă de 29 de ani a răspuns: „Pentru generaţia mea, Europa fără frontiere este ceva de la sine înţeles”. „Însă, pentru ca ea să poată exista în continuare fără frontiere interne, trebuie să asigurăm apărarea graniţelor externe. Aceasta este premisa pentru o Europă fără bariere interne”, şi-a exprimat convingerea şeful diplomaţiei austriece. 

În timpul summitului UE-Turcia din 17-18 martie, părţile au ajuns la un acord în vederea reducerii afluxului de migranţi. Acest acord prevede returnarea în Turcia a tuturor migranţilor intraţi ilegal în Grecia, începând cu 20 martie. El stipulează, de asemenea, ca pentru fiecare imigrant ilegal retrimis în Turcia, un solicitant de azil sirian să fie acceptat în UE, în limita a 72.000 de persoane.