„Fiscul va ancheta asupra datelor pertinente pentru Olanda" şi le va examina „cu scopul de a stabili dacă sunt valabile pentru impozitare", a precizat ministerul într-un comunicat.

Olanda, frecvent acuzată că acordă avantaje fiscale firmelor multinaţionale, „apreciază că este esenţial să se lupte împotriva evaziunii fiscale şi a fraudei", a precizat aceasta.

Cele două cotidiane olandeze asociate acestui proiect, Trouw şi Financieel Dagblad (FD), nu au publicat deocamdată numele personalităţilor olandeze implicate.

Două trusturi - structură juridică permiţând persoanelor fizice sau societăţilor sau societăţilor să transfere active unei persoane de încredere care le va administra - ar fi totuşi implicate, a menţionat cotidianul Trouw.

Aceste două „societăţi cutii de scrisori" ar fi jucat un rol în plăţile efectuate unor societăţi de marketing sportiv din America Latină în cadrul scandalului de corupţie de la FIFA, a dat asigurări jurnalul.

Banca naţională a Olandei (DNB) a deschis o anchetă la începutul anului asupra mai multor structuri de acest tip şi a „riscului spălării de bani în fotbalul profesionist", a adăugat ministerul.

Banca va include „aceste noi dezvăluiri în ancheta sa", a dat asigurări ministerul, subliniind că rezultatele vor fi prezentate înainte de venirea verii.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea duminică a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unor 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de „Panama Papers'', provin de la casa de avocatură Mossack Fonseca.