Specialiştii s-au concentrat pe analizarea norului emanat de la o centrală utilizată pentru a încălzi un laborator de radiochimie la complexul Yongbyon.

Acest laborator serveşte pentru tratarea combustibilului provenit de la reactorul de cinci megawaţi de la Yongbyon cu scopul de a produce plutoniu de calitate militară.

Cu toate acestea, nu a fost stabilit că prezenţa acestui nor înseamnă că „tratarea suplimentară a plutoniului este în curs sau va fi în viitorul apropiat", au explicat specialiştii de la Institutul americano-coreean al universităţii Johns Hopkins.

Directorul comunităţii serviciilor de informaţii americane (DNI), James Clapper, a afirmat recent că Phenianul va putea fi capabil în câteva săptămâni să extragă plutoniu de calitate militară din barele de combustibil folosit al reactorului, au atras atenţia specialiştii.

Acest reactor a fost închis în 2007 în cadrul unui acord propunând ajutor umanitar în schimbul dezarmării, însă Coreea de Nord a început recent lucrările de renovare după al treilea test nuclear din 2013.

În ianuarie, cercetătorii de la Institutul pentru ştiinţă şi securitate internaţională (ISIS), un alt ONG american, a apreciat, de asemenea pe baza unor imagini din satelit, că acest reactor nu funcţiona încă la capacitate maximă.

Atunci când este pe deplin operaţional, este capabil să producă aproape şase kilograme de plutoniu anual, o cantitate suficientă pentru o bombă nucleară, estimează experţii.

Coreea de Nord a efectuat pe 6 ianuarie al patrulea test nuclear, anunţând că a făcut să explodeze prima sa bombă cu hidrogen, mai puternică decât o bombă atomică obişnuită.

Oamenii de ştiinţă au pus însă la îndoială pe scară largă faptul că a fost o bombă H, energia degajată fiind prea slabă, au dat ei asigurări.