Demonstranţii i-au calificat drept 'talibani' pe susţinătorii acestui proiect de lege şi au apreciat că Polonia ar putea deveni ''un infern pentru femei''.

Alţi participanţi au strigat „Make love not PiS'' (PiS se pronunţă în limba poloneză la fel ca „peace” în engleză, n.r.).

„Chiar şi legile privind avortul din Iran sunt mai liberale decât această propunere, iată de ce trebuie să protestăm'', a spus una dintre participantele la protest, Marta Nowak.

Manifestaţii similare erau anunţate şi în alte oraşe poloneze.

Legea privind avortul în Polonia limitează deja întreruperea voluntară a sarcinii şi nu o autorizează decât în trei cazuri: când există risc pentru viaţa şi sănătatea mamei, când examinarea prenatală indică o gravă patologie ireversibilă la embrion sau când sarcina este rezultatul unui viol.

Noul text propus de mai multe organizaţii anti-avort autorizează o întrerupere a sarcinii numai dacă această măsură este necesară pentru a proteja viaţa şi sănătatea mamei.

Potrivit estimărilor unor organizaţii feministe, anual între 100.000 şi 150.000 de femei poloneze procedează clandestin la avort, fie în cabinete medicale din Polonia, fie în clinici germane, slovace sau austriece. Numărul avorturilor autorizate în Polonia oscilează între 700 şi 1.800 pe an.