Parchetul Audienţei Naţionale, care instrumentează marile cazuri de infracţiuni economice şi financiare, "a deschis o anchetă pentru spălare de bani, vizând cabinetul de avocatură Mossack Fonseca", a declarat un responsabil al instituţiei, pentru AFP.

Potrivit acestuia, ancheta va viza activităţile de spălare de bani desfăşurate în beneficiul clienţilor rezidenţi în Spania ai cabinetului de avocatură.

Printre clienţii firmei panameze figurează Lionel Messi, starul echipei de fotbal FC Barcelona, şi tatăl său Jorge, care trebuie să compară în luna mai în faţa unui tribunal catalan tocmai pentru evaziune fiscală prin intermediul unor societăţi fictive.

Pe aceeaşi listă se mai află Pilar de Bourbon, mătuşa regelui Felipe al VI-lea, şi cineastul Pedro Almodovar.

În urma aceloraşi dezvăluiri cunoscute drept "Panama Papers", justiţia franceză a anunţat luni, la rândul său, deschiderea unei anchete pentru "spălare de bani în formă agravată". Practicile dezvăluite de investigaţia jurnalistică sunt "susceptibile să privească rezidenţi fiscali francezi", a explicat Parchetul financiar francez, citat de AFP.