„Premierul (Sigmundur David Gunnlaugsson) trebuie să demisioneze imediat”, a estimat Johanna Sigurdadottir într-un mesaj postat duminică seara pe pagina sa de Facebook.

„Oamenii nu trebuie să aibă un premier de care să le fie ruşine. Premierul a dat dovadă de dispreţ faţă de moneda şi economia islandeze, plasându-şi banii într-un paradis fiscal. Premierul nu pare să înţeleagă ce înseamnă morala”, a denunţat Sigurdadottir.

Venită în fruntea guvernului islandez în contextul profundei crize politice din 2009, Johanna Sigurdadottir, social-democrată, era apreciată pentru integritatea sa.

Potrivit documentelor dezvăluite de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţii, actualul premier islandez Sigmundur David Gunnlaugsson (de centru-dreapta) a înfiinţat, împreună cu soţia sa, o societate în Insulele Virgine, pentru a ascunde acolo milioane de dolari.

Ancheta la nivel mondial, realizată de circa o sută de ziare pe baza a 11,5 milioane de documente, a dezvăluit că 140 de responsabili politici sau personalităţi de prim rang din întreaga lume deţin averi în paradisuri fiscale.

Islanda, care a fost în 2008 prima ţară din Europa de Vest, în decurs de un sfert de secol, care a solicitat un împrumut de la Fondul Mondial Internaţional (FMI), iese încetul cu încetul din criza financiară care a afectat-o în acea perioadă.

Aceste dezvăluiri au zguduit această mică ţară, marcată de excesele financiare din anii 2000. Mai mult de 16.000 de islandezi au semnat o petiţie în care cer demisia premierului, iar opoziţia va cere un vot de neîncredere în parlament.

Comisia Constituţională a Parlamentului ar urma să se reunească luni în timpul zilei.