Cei doi piloţi ruşi au reuşit să se catapulteze, dar unul dintre ei a fost ucis cu focuri de armă de cetăţeanul turc plasat acum în arest, Alparslan Celik. Celălalt pilot rus a fost recuperat în urma unei operaţiuni a trupelor speciale ruse şi siriene.

Celik a fost reţinut la sfârşitul lunii martie într-un restaurant din Izmir, împreună cu alte zece persoane. În momentul arestării poliţia a confiscat şi un Kalaşnikov, mai multe pistoale şi muniţii. Totuşi, avocatul său susţine că această arestare ar fi motivată politic. Data procesului încă nu a fost stabilită.

Fiu al unui înalt responsabil din Partidul acţiunii naţionaliste (MHP), Alparslan Celik a luptat în Siria începând din anul 2014 alături de rebelii turkomani, o minoritate turcofonă din Siria. În luna ianuarie, el a asistat la funeraliile unui camarad de arme, o apariţie publică ce a indignat Moscova.

Doborârea avionului SU-24, despre care Turcia afirmă că a pătruns în spaţiul ei aerian, şi uciderea pilotului au provocat o gravă criză în relaţiile dintre Rusia şi Turcia, cu implicaţii inclusiv asupra relaţiilor economice. Autorităţile de la Ankara şi-au manifestat voinţa de a detensiona aceste raporturi, în timp ce Moscova a condiţionat normalizarea relaţiilor bilaterale de arestarea lui Celik.