Aceste cifre nu vizează decât centrele de primire a refugiaţilor. Ulterior, refugiaţii sunt îndreptaţi spre centre pentru solicitanţi de azil sau pentru primiri de urgenţă, sau au posibilitatea de a-şi căuta ulterior un loc de cazare.

Printre landurile unde aceste centre de primire sunt cele mai aglomerate figurează Bavaria, care în virtutea poziţiei sale geografice a primit cea mai mare parte dintre imigranţi la sosirea acestora în Germania, după periplul lor prin Balcani.

Bavaria, puternică şi bogată regiune din sudul ţării, nu încetează să solicite în ultimele luni o înăsprire a politicii în acest domeniu, mergând până la închiderea frontierei cu Austria, şi să atenţioneze că se află la capătul capacităţilor sale de preluare a imigranţilor.

În schimb la Berlin, unde autorităţile locale au fost complet depăşite de afluxul de imigranţi care a provocat o situaţie haotică, doar jumătate din locurile de primire sunt ocupate.

După ce în 2015 au sosit peste un milion de imigranţi în Germania, sosirile de sirieni, irakieni, dar şi de afgani în această ţară s-au redus considerabil, mai ales după închiderea, la începutul lui martie, a frontierei greco-macedonene.

În februarie, în Germania au fost contabilizaţi 61.428 de solicitanţi de azil, cu o treime mai puţin decât în luna precedentă (91.671 de persoane), potrivit Ministerului de Interne.