"În legătură cu situaţia survolării teritoriului Republicii Moldova de către aeronave româneşti, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: MAE confirmă că Ambasada României în Republica Moldova a primit în data de 20 aprilie 2016 o scrisoare din partea negociatorului regiunii transnistrene în formatul ”5+2”, referitoare la <>", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al României.

Potrivit Mediafax, aparatul de zbor menţionat aparţine unei companii private din România, care a câştigat o licitaţie internaţională pentru a efectua cartografierea şi a realiza modelul digital al reliefului Republicii Moldova.

"Autorităţile române, prin Ambasada de la Chişinău, menţin un contact permanent cu Guvernul Republicii Moldova pe acest subiect. Biroul de Reintegrare de la Chişinău a transmis din timp toate informaţiile relevante referitoare la aceste activităţi de cartografiere către Comisia Unificată de Control, organism care are atribuţii în a observa şi gestiona situaţia din Zona de Securitate din Republica Moldova", se mai arată în comunicat.

Activităţile de cartografiere a teritoriului în Republica Moldova se desfăşoară în cadrul unui proiect de sprijin tehnic, administrat de către Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a Republicii Moldova, mai scrie Mediafax.

Participanţii la procesul de negociere “5+2” sunt Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Tiraspol (regiunea transnistreană), la care se adaugă Uniunea Europeană şi SUA (în calitate de observatori).

Autorităţile de la Tiraspol au plasat apărarea antiaeriană în poziţie de luptă şi e pregătită de tragere, după ce un presupus avion românesc ar survola de mai bine de trei săptămâni teritoriul separatist din Republica Moldova, relatează agenţia Novosti din Transnistria, care prezintă şi o harta cu traseul pe care l-ar fi urmat aeronava. În plus, autorităţile de la Tiraspol au susţinut că, în timpul zborului, au fost fotografiate inclusiv obiective militare.