Luând cuvântul la deschiderea moscheii centrului islamic Diyanet sponsorizat de Turcia, Erdogan a spus de asemenea că Turcia a îndurat mult mai mult faţă de recentele atacuri teroriste de la Bruxelles şi Paris.

Omul forte de la Ankara, a cărui ţară a finanţat integral proiectul faraonic de aproximativ 110 milioane de dolari, şi-a justificat prezenţa la Lanham, un orăşel cu circa 10.000 de suflete din Maryland, prin contextul politic american, în timp ce se asociază tot mai mult islamul cu terorismul.

„Din păcate, ne confruntăm cu o perioadă dificilă pentru musulmani, loviţi de terorism în lume şi adesea stigmatizaţi după atentate", a declarat Erdogan, dând ca exemplu atentatele de la Bruxelles şi Paris, dar de asemenea de la 11 septembrie 2001 la New York.

„De aceea, cred că acest centru va juca un rol crucial" pentru a reconcilia America cu islamul ei, a adăugat el, în aplauzele a mii de persoane adunate în spatele barierelor de securitate pe esplanada moscheii.

Clădirea, singura din Statele Unite cu două minarete, a fost construită după modelul epocii de aur a arhitecturii otomane din secolul al XVI-lea, cu un dom central, cupole şi semicupole, amintind de moscheea Suleymaniye din Istanbul, notează France Presse.

„Terorismul nu are nicio religie", a insistat Erdogan, deplângând că musulmanii trebuie „să plătească preţul" neîncrederii pentru „nişte terorişti".

Declarându-se „de acord" cu preşedintele american Barack Obama cu privire la "retorica incendiară a unor candidaţi la alegerile prezidenţiale din Statele Unite", care creează un climat anti-musulman în ţară, Erdogan a subliniat că „comunitatea musulmană americană contribuie la întărirea Statelor Unite".