Comentariile lui Tusk reprezintă o intervenţie rară în politica internă a Poloniei. Tusk a demisionat din funcţia de premier al Poloniei în 2014 pentru a prelua funcţia de preşedinte al Consiliului European la Bruxelles şi a evitat în general să se implice în problemele interne ale ţării de atunci.

În octombrie 2015, partidul său Platforma Civică (PO) a pierdut alegerile parlamentare în faţa formaţiunii eurosceptice Lege şi Justiţie (PiS) — condusă de rivalul lui Tusk, Jaroslaw Kaczynski, care formează acum un guvern majoritar.

Fostul guvern polonez, condus de liberalii din Platforma Civică (PO), a adoptat anul trecut în luna iulie un amendament pentru numirea a cinci noi judecători în cadrul Curţii Constituţionale, deşi mandatele celor pe care aceştia urmau să îi înlocuiască nu expiraseră, liberalii dorind astfel să-şi asigure cel puţin controlul asupra Curţii în perspectiva pierderii alegerilor legislative din octombrie.

Dar preşedintele Andrej Duda, provenit din rândurile partidului conservator eurosceptic Lege şi Justiţie (PiS), a refuzat atunci să promulge legea, iar odată ce au preluat conducerea executivului conservatorii au revizuit şi ei actul normativ pentru a aduce la Curtea Constituţională alţi judecători în locul celor pe care au încercat liberalii să-i impună.

„Nu am nicio îndoială, iar aceasta nu este numai opinia mea, că guvernul ar trebui să facă un pas în acest caz, şi ar trebui să fie un pas înapoi", a declarat Donald Tusk, în timpul vizitei sale în Arlington, Virginia.

„Acest lucru înseamnă că guvernul ar trebui să se retragă din acţiuni care — în opinia mea — nu sunt necesare şi care vizează Curtea Constituţională", a mai spus Donald Tusk.