Scriitor şi jurnalist satiric faimos în Croaţia, Ante Tomic a fost agresat fizic şi verbal, la începutul săptămânii, de către doi bărbaţi la Split, port la Marea Adriatică. Acest incident, în timpul căruia un apropiat de-al lui Tomic a fost rănit la cap, urmează unei serii de acte şi declaraţii la adresa presei independente din Croaţia.

Deşi a condamnat într-un comunicat „violenţa fizică şi atacurile contra oricărui cetăţean'', ministrul Culturii Zlatan Hasanbegovic a „reamintit importanţa responsabilităţii cuvintelor pronunţate şi scrise în mod public''.

„În loc să condamne clar atacul contra lui Ante Tomic, a fost publicată o ruşinoasă punere în gardă'' de către ministru, a subliniat preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor Croaţi, Saşa Lekovic. „Prin reacţia sa, ministrul justifică sau relativizează loviturile şi ameninţările şi de aceea ar trebui să demisioneze'', a adăugat Lekovic, într-un comunicat de presă.

După sosirea unui nou guvern conservator la putere în Croaţia, în ianuarie, apărătorii drepturilor omului au devenit tot mai îngrijoraţi de presiunile politice contra presei independente.

În luna martie, preşedintele Autorităţii de Reglementare a Presei Online, Mirjana Rakic, a demisionat explicând că nu mai poate suporta presiunile.

De la preluarea mandatului, noul guvern de la Zagreb a înlocuit membrii Autorităţii audiovizualului croat, inclusiv pe preşedintele acesteia, şi a tăiat subvenţiile pentru media necomerciale.