Conform şefului executivului de la Cairo, migranţii ucişi ar fi încercat să fugă de traficanţi, după ce au intrat în conflict cu aceştia. Şi surse locale de la Bani Walid au confirmat că acest conflict a izbucnit după ce migranţii şi traficanţii nu s-au înţeles asupra preţului ce urma să fie plătit de acest grup de egipteni pentru a fi transportaţi mai departe către Europa, iar în momentul în care migranţii s-au simţit în pericol şi au încercat să fugă, traficanţii au deschis focul asupra lor, ucigându-le mai întâi şoferul.

Incidentul s-a petrecut miercuri, ulterior guvernul de la Cairo avertizându-şi cetăţenii asupra pericolelor de a se infiltra ilegal în Libia, ţară unde persistă haosul şi conflictul armat.

Nu este pentru prima dată când cetăţeni egipteni sunt asasinaţi în Libia de grupări armate sau de traficanţi de persoane. Anul trecut în luna februarie gruparea jihadistă Statul Islamic a executat circa 20 de creştini egipteni care lucrau în Libia.

Sute de mii de migranţi africani au debarcat în anul 2015 în Italia, după ce au traversat Marea Mediterană pornind din Libia, ţară unde războiul civil a eliminat autoritatea statală şi a lăsat frontierele nesupravegheate. Trupele care în anul 2011 l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Muammar Gaddafi s-au scindat în numeroase grupări rivale care de atunci îşi dispută supremaţia.

În prezent trei forţe revendică puterea în Libia, respectiv parlamentul recunoscut pe plan internaţional - dar care s-a refugiat în estul extrem al ţării, guvernul rebel islamist din capitala Tripoli şi aşa-numitul guvern de uniune naţională impus de ONU, care însă nu este recunoscut de celelalte două forţe. Acestora li se adaugă numeroase grupări armate ce reprezintă mişcări islamiste - inclusiv gruparea jihadistă Statul Islamic -, lideri tribali sau contrabandişti de arme, petrol, fiinţe umane şi droguri.

Conform unor surse comunitare, în prezent în Libia ar fi alte sute de mii de migranţi africani ce doresc să ajungă în Europa, iar numărul celor care traversează Mediterana a crescut semnificativ odată cu venirea primăverii.