„Nu ne vom juca cu astfel de reguli'', a declarat Timmermans în Parlamentul European, referindu-se la cele 72 de criterii pe care Turcia trebuie să le îndeplinească dacă li se va permite cetăţenilor săi să călătorească în UE fără să obţină mai întâi viză. ''Responsabilitatea este a Turciei. Ei (turcii) spun că pot să facă aceasta'', a adăugat el.

Comisia Europeană trebuie să decidă miercuri dacă le va recomanda statelor membre ale UE să acorde, până la sfârşitul lui iunie, regimul de exceptare de la vize pe care blocul comunitar l-a propus Ankarei în cadrul unui acord în martie, în baza căruia Turcia îi preia pe refugiaţii şi migranţii care pleacă de pe ţărmurile sale şi ajung în insulele greceşti.

Timmermans a amintit preocupările exprimate de către parlamentari în cursul sesiunii în legătură cu încălcările libertăţilor media şi ale drepturilor omului în Turcia, dar a susţinut că deschiderea de noi discuţii privind o eventuală aderare a Turciei la UE — un alt element din acordul privind migraţia — va fi o modalitate de a angaja Ankara şi de a o convinge să-şi schimbe tactica.

„Dacă ei (turcii) vor o apropiere cu Uniunea Europeană atât de mult, să-i lăsăm să dovedească ce pot'', a declarat Timmermans, fost ministru de externe al Olandei. '„Distanţa dintre noi şi Turcia nu scade, ci creşte din cauza drepturilor omului, media şi a ceea ce se întâmplă în societatea civilă'', a adăugat el.

Perspectiva unei relaxări a cerinţelor în materie de vize pentru cei 75 de milioane de turci a provocat nemulţumire în Europa, într-un moment în care guvernele sunt sub presiune pentru a stăvili imigraţia. Reprezentanţi din cele 28 de state membre ale UE s-au reunit la Bruxelles joi pentru a discuta despre această chestiune.

Franţa şi Germania au propus includerea unui mecanism special în acordurile privind exceptarea de la vize, pentru a-i oferi Uniunii Europene mijloace legale rapide de suspendare a libertăţii dacă, de exemplu, are loc o creştere neaşteptată a numărului de persoane care vin dintr-o ţară.

Reprezentanţii analizează, de asemenea, modul cum ar putea guvernele să răspundă unei recomandări a Comisiei Europene de a facilita călătoria pentru turci, în timp ce ele examinează recomandări similare, aflate în suspensie, făcute în cazul georgienilor şi al ucrainenilor.

„Astfel, 125 milioane de persoane pot intra în UE fără viză. Este oare un mesaj uşor de transmis cetăţenilor europeni în actualul context?'', afirma un diplomat despre discuţii.

Timmermans a subliniat că acordul UE cu Turcia este esenţial pentru stăvilirea afluxului haotic de migranţi şi refugiaţi şi că programul de exceptare de la vize pentru turci ar putea ameliora, nu înrăutăţi, securitatea europeană, obligându-i pe turci să folosească paşapoartele biometrice în avantajul sistemului.

„În opinia mea, acordul cu Turcia este singura modalitate pentru soluţionarea acestei probleme. Cei care critică acordul nu mi-au oferit niciodată o alternativă cu care am putea lucra'', a conchis Timmermans.