Frecvenţa evenimentelor seismice, variind de la zdruncinături minore la cutremurul de 7,3 grade care a avut loc la două zile după cel iniţial din 14 aprilie, este neobişnuit de mare, având în vedere că numărul total al cutremurelor de anul trecut din această ţară a fost de 1.842, a declarat Agenţia de meteorologie din Japonia, cerând locuitorilor să rămână în continuare în alertă cu privire la posibilitatea producerii de mişcări seismice.

Principalele linii de transport au fost refăcute rapid în regiune, dar reparaţiile la drumurile secundare au rămas în urmă, acestea fiind încă acoperite cu pietre, copaci şi moloz de la clădirile avariate în cel puţin 295 de locaţii.

Cel puţin 30.000 de persoane evacuate se află încă în centrele de adăpost din prefectura Kumamoto. Autorităţile locale au decis să asigure circa 4.200 de locuinţe temporare, jumătate prin construire, iar cealaltă jumătate prin închiriere, folosind un buget suplimentar de 36,6 miliarde de yeni (335 milioane dolari) pentru anul fiscal 2016.

În timp ce 49 de persoane au murit în timpul cutremurelor, alte 16 persoane au decedat ca urmare a evacuării prelungite şi a altor cauze legate de seisme.

Aproape 100 de persoane au fost diagnosticate sau suspectate că au aşa-numitul sindrom „economy class”, cauzat de inactivitate prelungită, potrivit unui sondaj al Kyodo.

Guvernul central a adoptat joi o ordonanţă pentru prelungirea termenelor pentru unele proceduri administrative, inclusiv actualizarea permiselor de conducere.

Miniştrii intenţionează să viziteze în zilele următoare zonele afectate de cutremur, pentru a constata daunele şi a ajuta la accelerarea refacerii acestora, mai notează agenţia Kyodo.