„Trebuie să fie clar că pentru a consolida şi a stabiliza guvernului lui Fayez al-Sarraj este necesar să poată exercita el însuşi o acţiune împotriva terorismului”, a declarat Gentiloni în Camera Deputaţilor.

„Deci, dacă embargoul trebuie modificat pentru a permite acţiuni împotriva terorismului, acest lucru trebuie făcut în favoarea guvernului legitim”, a subliniat el, adăugând că ar trebui şi ca guvernul de uniune din Libia să poată beneficia de resurse petroliere.

Embargoul privind vânzările de arme, adoptat de ONU în 2011, a fost încălcat de nenumărate ori de către diferitele miliţii care acţionează în Libia.

Presa italiană a relatat la începutul săptămânii despre livrarea a peste o mie de vehicule militare, a căror provenienţă nu este clar stabilită, către generalul Khalifa Haftar şi oamenii săi din Tobruk, în estul ţării.

Generalul Haftar este în fruntea armatei naţionale libiene dar refuză să susţină oficial guvernul Sarraj. Khalifa Haftar beneficiază de susţinerea Egiptului şi a mai multor ţări din golf, printre care Qatarul. Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a lansat în martie un apel la comunitatea internaţională să-i furnizeze arme.

În plus, Paolo Gentiloni a reafirmat că ţara sa nu este pe punctul de a trimite trupe în Libia, întrucât guvernul Sarraj nu a formulat încă nicio cerere de intervenţie. Presa italiană a relatat la începutul săptămânii despre o cerere de asistenţă pentru a apăra puţurile de petrol.

„Nu se are în vedere nicio intervenţie militară fără ca aceasta să fie solicitată de guvernul libian şi fără evaluare din partea Consiliului de Securitate al ONU”, a subliniat Gentiloni.