În aşa-numitele centre hotspot — unele create, altele aflate în curs de amenajare în Grecia şi Italia — migranţii sunt înregistraţi şi separaţi în imigranţi economici, care în mod normal ar trebui repatriaţi în ţările lor, şi refugiaţi a căror cerere de azil este aparent justificată şi care pot fi redistribuiţi în celelalte state ale UE prin cotele obligatorii. 

Dar ministrul Angelino Alfano sugerează replicarea acestui model de hotspoturi pe mare. „Studiem o propunere pe care să o înaintăm Uniunii Europene pentru a folosi navele în procesul de identificare a migranţilor, astfel încât amprentarea şi înregistrarea datelor să se facă în timpul salvării. Astfel nu vom mai avea centre fixe terestre, ci hotspoturi pe mare”, explică oficialul italian. 

El a evocat această idee în timpul unei conferinţe de presă comună cu comisarul european pentru imigraţie, Dimitris Avramopoulos, desfăşurată în oraşul Catania, în Sicilia, unde a fost deschis un oficiu european pentru migraţie. 

Avramopoulos a caracterizat ideea lui Alfano drept interesantă şi de luat în calcul. „Sunt şanse bune ca ea să fie acceptată, dar va trebui să evaluăm toate aspectele, inclusiv cele de ordin legal”, a indicat comisarul european. 

Anul trecut sute de mii de migranţi veniţi mai ales din Africa subsahariană au debarcat în Italia, după ce au traversat Marea Mediterană pornind din Libia, ţară unde războiul civil a eliminat autoritatea statală şi a lăsat frontierele nesupravegheate. Conform unor surse comunitare, în prezent în Libia ar fi alte sute de mii de migranţi africani ce doresc să ajungă în Europa, iar numărul celor care traversează Mediterana a crescut semnificativ odată cu venirea primăverii.